Εκδήλωση για την επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή – AHEPA Βιέννης

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Βιέννης εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, στα πλαίσια μιας σύμπραξης των ΑΗΕΡΑ Βιέννης “Νικόλαος Δούμπας” και Λυκείου των Ελληνίδων Βιέννης.

Εκδήλωση ιστορικής μνήμης:
Ο κεντρικός ομιλητής κ. Ιωάννης Μπρίγκος ανέδειξε συγκροτημένα το ιστορικό εκείνο πλέγμα που οδήγησε την τραγωδία της μικρασιατικής καταστροφής, τις συνέπειες αυτής στη διαμόρφωση της εθνικής μας συνείδησης, όπως και το αντίκρισμά της στην κλιμακούμενη αναθεωρητική ρητορική της γείτονας χώρας.Ιδιαίτερα γλαφυρά αποδόθηκε ο αβάσταχτος πόνο της προσφυγιάς ως καρπός χειραγωγημένης βίας – θέμα επίκαιρο ειδικά στις μέρες μας.

Εκδήλωση βιωματικής μνήμης:
Προϊόν της μικρασιατικής καταστροφής υπήρξε και το κράμα μουσικής τέχνης από το συγχρωτισμό των Μικρασιατών (αρχέγονοι Έλληνες και αυτοί) με τον ελλαδικό πληθυσμό του νεοσύστατου, ακόμα τότε, ελληνικού κράτους. Εμπνευσμένες από αυτήν την τέχνη, αντήχησαν μελωδίες – αποσπάσματα του έργου Μικρά Ασία (μουσική Απόστολου Καλδάρα, στίχοι Πυθαγόρα) σε ερμηνεία των Γιάννη Ράπτη και Ξανθή Τοκμακίδου – Trifunovic.

Ιδιαίτερη τιμή για το τμήμα μας αποτέλεσαν οι χαιρετισμοί που απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος, η Εξοχωτάτη Πρέσβυς της Ελλάδος στην Αυστρία κ. Αικατερίνη Κόικα, καθώς και ο Αδερφός Κυβερνήτης της ΑΧΕΠΑ Ευρωπαϊκής Περιφέρειας 28 Δημοσθένης Μαμμωνάς.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στην πληθώρα των ομογενών που μας τίμησαν με τη παρουσία τους, όπως και στους Αδερφούς του τμήματος ΑΧΕΠΑ Wiesbaden για την υποστήριξή τους.

Απόδειξη πως τα μεγάλα εθνικά γεγονότα προβάλλονται πρωτίστως μέσα από την ποιότητα των ανθρώπων και των φορέων που τα ανακαλούν στην μνήμη μας – μακριά από ηθικολογίες και ιδεοληψίες.

_ Πιστοί στο πνεύμα του αναδόχου μας Νικολάου Δούμπα

Για περισσότερες πληροφορίες:  www.ahepa.at/web