Η ζωή των Ελλήνων στην Τουρκοκρατία – Διαδικτυακή Εκδήλωση από το τμήμα A616 Amsterdam

A616-AHEPA-Amsterdam

Το Σάββατο 27 Μαρτίου 2021 τιμήσαμε την εθνική εορτή της παλιγγενεσίας συμμετέχοντας στην πανολλανδική διαδικτυακή ομογενειακή εκδήλωση , ΕΛΛΑΔΑ2021: ΠΑΡΕΛΘΟΝ+ΠΑΡΟΝ=ΜΕΛΛΟΝ, με αφορμή τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Προσκεκλημένος ομιλητής μας στην εκδήλωση ήταν ο Δρ. Δημήτρης Σταθακόπουλος, Οθωμανολόγος-Τουρκολόγος, ο οποίος μας μίλησε για τη ζωή των Ελλήνων στην περίοδο της Τουρκοκρατίας. Συγκεκριμένα, μας ανέλυσε ποιός ήταν ο τρόπος λειτουργίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και πως ζούσαν μεταξύ τους οι διάφορες θρησκευτικές ομάδες, το ρόλο του Κρυφού Σχολειού και τη σημασία των όρων Έλλην-Ρωμιός-Γραικός. Τέλος, μας εξήγησε τις διπλωματικές τακτικές των Οθωμανών και τις ομοιότητες με το σήμερα, καθώς και γιατί η Επανάσταση ήταν πολυεπίπεδη.

Συντονιστής της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης ήταν ο αδελφός μας Periklis Kafchitsas, ρίχνοντας φως στις πλέον άγνωστες ή θολές πτυχές της ιστορίας του απελευθερωτικού αγώνα και εκμαιεύοντας με τις ερωτήσεις του την πεμπτουσία της εθνικής συμπόρευσης στον δύσβατο και αιματηρό δρόμο προς της Ανεξαρτησία της πατρίδας μας και τη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Α616, George Syriopoulos, απηύθυνε πανηγυρικό χαιρετισμό επισημαίνοντας ότι “Στον σημερινό πολυπολικό και πολυπολιτισμικό κόσμο η μάχη της εθνοτικής διάκρισης είναι καθημερινή. Και το τίμημά της έχει να κάνει με την ενίσχυση της ίδιας της υπόστασής μας. Οι Έλληνες, πέρα από τη συμβολή των προγόνων μας στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, πέρα από μεταλαμπαδευτές των αξιών της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης έχουμε και σήμερα εθνική ευθύνη”. Τόνισε πως “η Ηράκλεια δύναμη των Ελλήνων είναι ορατή και σε ιστορικές για το Έθνος μας στιγμές και σε προσωπικούς αγώνες, που αναγνωρίζονται διεθνώς αναδεικνύοντας τους συμπατριώτες μας σε παραγωγικούς καταλύτες της εξέλιξης κάθε χώρας που τους φιλοξενεί” και προέτρεψε να κατανοήσουμε πως “είμαστε εμείς οι ίδιοι, οι καθημερινοί άνθρωποι, πρεσβευτές της πατρίδας μας ανά την Υφήλιο επειδή εξαιτίας της, ή χάρη σε αυτήν, προκαλούνται και οι αντιδράσεις των ξένων υπέρ ή κατά της χώρας μας. Και μας ενδιαφέρουν αυτές οι αντιδράσεις, διότι συνιστούν διαύλους προσέλκυσης επενδύσεων, προσέλκυσης τουρισμού, ανάπτυξης συμμαχιών σε γεωπολιτικά ζητήματα, προσέλκυσης του ενδιαφέροντος για εμάς τους ίδιους”.

Η εντυπωσιακά μεγάλη συμμετοχή θεατών της ημερίδας και ιδιαίτερα οι χιλιάδες θεάσεις που επακολούθησαν, σύμφωνα με στοιχεία του FB, μας ενθαρρύνουν για περισσότερες και μεγαλύτερες δράσεις. Σας ευχαριστούμε όλους για την υποστήριξη στην προσπάθειά μας. Οι Έλληνες ενωμένοι καταφέρνουμε πολλά.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε το βίντεο της εκδήλωσης:https://fb.watch/4yTIy-tn68/